– håndlavede lækkerier
4 personer
Ingredienser
- 200 g sushi ris
- 2½ dl koldt vand
- 15 g råsukker
- 1 tsk. groft salt
- 3 spsk. riseddike
- 2 tynde skiver laks
- 200 g agurk (et lille stykke)
- 4 nori tangplader
- 1 bambusmåtte
Fremgangsmåde
- Kom risene i en stor skål og skyl grundigt i flere omgange med koldt vand indtil vandet forbliver klart.
- Lad risene dryppe af i en sigte.
- Kom dem i en tykbundet gryde og hæld vandet ved.
- Lad risene trække i vandet ½ time. Bring derefter risene i kog og kog ved svag varme og under låg i 10-12 min. til risene er møre.
- Tag gryden af varmen og lad risene trække under låg i ca. 15 min.
- Tag låget af og lad risene køle lidt af.
- Opløs sukker og salt i eddiken og rør eddikeblandingen i risene. Kom risene i et fladt fad og lad dem afkøle.
Nigiri
- Form en lille aflang bolle af ris i hånden og pres den let, så risene sidder sammen.
- Skær laksen i stykker som lige passer på toppen af risbollen.
- Fortsæt på samme måde til laksen er brugt op.
Maki
- Skær agurken i lange stave.
- Læg tangpladen med den blanke side nedad på måtten.
- Dyp et decilitermål i koldt vand og læg 1½ dl ris på tangpladen.
- Dyp fingrene i vandet og fordel risene i ét lag på tangpladen – lad 1 cm være fri foroven.
- Læg agurk på den nederste del af tangpladen og rul herfra tangpladen stramt sammen ved hjælp af måtten.
- Fugt den øverste cm af tangpladen med vand og luk rullen.
- Læg den på et skærebræt og skær rullen i 7 mindre stykker.
Server sushi og maki med en lille skål med soja, lidt wasabi og syltet ingefær
Tips
Sushi ris bliver meget klistrede, derfor er det en klar fordel at bruge godt med vand til dine fingre og redskaberne, du bruger.