Krydderier kan pifte enhver ret op, og uden krydderier ville meget mad være kedeligt. Men hvad smager godt – udover salt og peber – og hvad virker i forhold til hjernens funktionsevne? Forskningen peger på tre krydderier, som på hver deres måde har betydning for hjernen.
![]() | GurkemejeGurkemeje kommer fra Indien og er en del af ingefær-familien. Udover en festlig, gul farve har gurkemeje i flere undersøgelser vist at have en beskyttende virkning på hjernen. Hos mennesker er der fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af gurkemeje og hjernens præstationsevne. |
![]() | RosmarinRosmarin indeholder flere stoffer, der kan have en beskyttende virkning på hjernen. Noget tyder på, at rosmarin-syre kan øge dannelsen af nerveceller i de dele af hjernen, der har med hukommelsesfunktionen at gøre. Fra dyreforsøg ved vi, at rosmarin-syre kan have en gavnlig effekt på depression. |
![]() | SalvieSalvie har været brugt som lægeurt siden romertiden, hvilket det latinske navn også afspejler (salvia betyder ‘at hele’), og i dag er det dokumenteret, at salvie kan dæmpe muskelspasmer og reducere hukommelsestabet ved demens til en vis grad. |