Adm. direktør: ”Vi går styrket ind i 2021”
Coronavirus vendte op og ned på året 2020. I verden og i Elsass Fonden. I slipstrømmen fulgte dog mange nye brugbare erfaringer og muligheder – specielt på den digitale front, fortæller administrerende direktør Peter Lindegaard.
Marts 2020 markerer for mange begyndelsen på en tid, som vil blive husket resten af livet. Fra at være en fjern nyhedshistorie i Kina, bankede coronavirus pludseligt på porten til Danmark. I løbet af få uger steg landets smittetal så markant, at regeringen lukkede hele samfundet ned for at undgå yderligere spredning af den, dengang, ny og ukendte virus.
Også i Elsass Fonden betød nedlukningen, at alle aktiviteter skulle genopfindes. Der skulle hurtigt tænkes nyt og anderledes, og i en usikker og potentielt ensom coronatid, blev Elsass Fondens rolle kun endnu vigtigere, forklarer adm. direktør Peter Lindegaard.
”Når jeg kigger tilbage, så glæder jeg mig over, at vi har været i stand til at gennemføre så mange aktiviteter, som vi har – både fysisk og digitalt. For os er det vigtigt, at mennesker med CP ved, at de kan regne med Elsass Fonden, når alt andet er uforudsigeligt og uvist,” siger han.
Digital omlægning og nye ideer
Som følge af nedlukningen blev mange planlagte aktiviteter omlagt til at foregå online – blandt andet God Start, et 4-dages ophold i fonden for børn med CP og deres familier. I de perioder, hvor det har været muligt, er tilbuddet afviklet som et kombineret fysisk og online forløb. På papiret en vanskelig opgave, men som er gået over al forventning, fortæller Peter Lindegaard.
”Det har krævet en del, rent logistisk, men det har vist sig at fungere virkeligt godt. Det har blandt andet betydet, at vi har kørt forløb på Færøerne. Men hvad endnu vigtigere er; så har vi kun fået positive tilbagemeldinger fra familierne,” påpeger direktøren.
Nye ideer er også blevet prøvet af i perioden, blandt andet et virtuelt aktivitetsforløb på online-platformen Zoom, fællestræning gennem Facebook Live og en virtuel julekalender i december – også på Facebook. I samarbejde med CP Danmark afholdt Elsass Fonden desuden en digital konkurrence over flere måneder, hvor mennesker med CP delte personlige historier om livet med cerebral parese i en coronatid.
Elsass Fonden arbejder fortsat tæt sammen med CP Danmark om udviklingen af nye digitale tilbud.
Adm. direktør Peter Lindegaard ser frem til et spændende 2021, hvor fysiske og digitale tilbud kommer til at gå hånd i hånd. FOTO: Elsass Fonden
Ikke et ’enten-eller’
Ifølge Peter Lindegaard er der ingen tvivl om, at det forgangne år har været en øjenåbner, og at det digitale format er kommet for at blive. Det har ikke blot været en nødvendig substitut for det fysiske møde; det har også nedbrudt geografiske grænser, som har muliggjort forløb for familier og kurser med fagpersoner i alle afkroge af landet.
”Tidligere havde vi måske ca. 50-60 deltagere på Uglemose (fondens ejendom i Charlottenlund, red.), når vi afholdt kurser for fagfolk. Efter de blev digitale, er antallet langt højere og med en mere fornuftig geografisk spredning, fordi alle i landet kan være med – også dem der bor langt fra postnummer 2920 Charlottenlund,” fremhæver han.
Herudover kan man i fonden mærke, at der er sket en digital modning – at mange ganske enkelt er vokset med formatet og har taget det til sig, fordi det har været en nødvendighed. Både i og uden for fonden.
”Alle har jo vænnet sig til denne nye digitale virkelighed. Det er jo ikke kun os, der er blevet digitale. Det er vi alle sammen i vores samvær med familie, venner og omgangskreds; i vores indkøbsvaner og alt muligt andet. Så hele samfundet har jo fået et enormt digitalt boost,” påpeger Peter Lindegaard.
Det digitale format har dog også begrænsninger. Flere med CP har udtrykt glæde over muligheden for at deltage fysisk ved de aktiviteter, som er forblevet uændrede, fortæller direktøren. Derfor er løsningen ikke et enten-eller fremover.
”De digitale aktiviteter kan ikke erstatte det fysiske møde. Mange af vores aktiviteter handler om fysisk aktivitet og deltagelse. Det er langt sværere gennem en skærm. Ligesom det er vanskeligere at være spontan og kreativ. Så – når vi kommer på den anden side af coronakrisen – forestiller jeg mig, at vi både har aktiviteter, der kræver fysisk tilstedeværelse og de digitale som supplement,” understreger han.
Godt rustet
Ifølge de danske myndigheder tegner det til, at en coronavaccine bliver tilgængelig inden 2020 er omme. I første omgang kun for de mest sårbare samfundsgrupper. På trods af udsigten til endnu et år med corona i sidevognen samt løbende ændringer og alternative løsninger, så er det en glad og optimistisk direktør, som kigger ind i 2021.
”Det er uden tvivl en styrket Elsass Fonden, der kommer ud af 2020. Vi har et super team med omkring 40 omstillingsdygtige medarbejdere, der arbejder 24/7 på at øge livskvaliteten for mennesker med CP. På trods af store udfordringer med fysisk tilstedeværelse, så har vi vist, at vi sagtens kan gennemføre en masse aktiviteter,” understreger Peter Lindegaard og fortsætter:
”Sideløbende har vi fuld gang i flere større projekter, blandt andet BørneRiget, det åbne boligfællesskab Èn for Alle og arbejdet for at oprette en ny voksenklinik. Og på investeringsmarkederne har vi også haft medvind i 2020. Så corona eller ej, så er jeg sikker på, at vi får endnu et spændende og begivenhedsrigt år.”