Helle Forsker 2

Fra fys til forsker

Helle Hüche Larsen startede som fysioterapeut i Elsass Fonden, men forskningen trak i hende. I sommer kunne hun kalde sig ph.d. og arbejder nu som postdoc på Københavns Universitet. En spændende karriererejse, hvor den praktiske vinkel fra fysioterapien er flettet sammen med en nysgerrig side i forskningen. 

Det var interessen for sport, der i første omgang fangede Helle Hüche Larsens interesse for fysioterapi, men hen mod slutningen af fysioterapeutstudiet gjorde særligt én oplevelse indtryk: En forelæsning om CP, som blev holdt af Jens Bo Nielsen, chef for forskning og udvikling i Elsass Fonden. 

Lysten til fordybelse var vakt. Og forelæsningen blev på mange måder det spæde startskud på Helle Hüche Larsens vej mod forskning.  

‘’Selvom forskning ikke var noget, jeg tænkte på dette tidspunkt, så kunne jeg godt mærke begejstringen for at skrive bachelor. Jeg var nysgerrig og meget optaget af processen, og hvad jeg kunne finde ud af,’’ fortæller Helle Hüche Larsen. 

Bacheloren skrev Helle Hüche Larsen i Elsass Fonden, hvor hun senere fik ansættelse som fysioterapeut. Interessen for CP-området blev kun større, og arbejdet med børn, unge og voksne med CP og deres familier var både meningsfuldt og motiverende at fylde hverdagen med. 

Men et sted i baggrunden lå forskningen forsigtigt, men sikkert og spirede:

‘’Imens jeg arbejdede i Elsass Fonden, koblede jeg mig på forskellige forskningsprojekter. Ikke fordi jeg vidste, jeg ville forske, men fordi jeg er nysgerrigt anlagt. Så det har nok ligget og ulmet,’’ fortæller hun. 

Hendes chefer havde imidlertid lugtet lunten; at forskningsvejen ville være noget for Helle Hüche-Larsen. Så de begyndte så småt at ‘stikke’ til hende og spørge ind til, om ikke hun skulle gennemføre en kandidat.  

‘’Jeg takkede ja, og i 2017 startede jeg så på kandidaten. Og før jeg så mig om, fik jeg også mulighed for at skrive en ph.d., som jeg forsvarede i sommer.’’ 

 

Forener teori og praksis 

Selvom nogen måske tænker, om ikke forskning og tung teori ligger langt fra det praktiske fra fysioterapien, så har Helle Hüche Larsen fundet en vej til at forene de to kundskaber. 

‘’Det har føltes meget naturligt. Jeg kan godt lide den måde, jeg bedriver forskning på, for jeg har stadig kontakten til børn, unge og voksne med CP og familierne. Jeg har stadig samtalerne. Det udelukker ikke, at jeg samtidig kan dykke ned i huller, som, jeg synes, er spændende. Jeg føler, jeg har ramt det rigtige sted, både som praktiker og forsker,’’ fortæller Helle Hüche Larsen og uddyber sin motivation for forskning: 

‘’Jeg kan virkelig godt lide den aktive del i laboratoriet, men jeg elsker også at sidde og dykke ned i data. Der dukker hele tiden nye idéer op, man flytter sig hele tiden. Det er et gigantisk puslespil, man er med til at lægge... Jeg syntes bare, det er fedt at finde ud af, hvordan ting hænger sammen.’’ 

 

Helle Forsker

Helle Hüche-Larsen er nu en del af et nyt forskningsprojekt, hvor hun og hendes kolleger bliver klogere på gangfunktion. Et emne, der har optaget hende længe. FOTO: Elsass Fonden

 

Stædig, nysgerrig nørd 

Der er en rød tråd i Helle Hüche-Larsens forskning og interessefelt. En interesse, der har fulgt hende siden studiet i fysioterapi til CP-området i Elsass Fonden og nu i sin forskning - og det er menneskers gang. 

 ‘’Det, jeg har en særlig interesse for, er gangfunktion; hvordan hjernen laver forudsigelser under gang. Gangfunktion som emne har fulgt mig lige siden fysioterapistudiet, og jeg har altid været nørdet omkring det. Derudover er det ofte et spørgsmål fra forældre: Kommer mit barn til at kunne gå? Det fylder meget, både for familien og deltagelse i aktiviteter i hverdagen.‘’  

Af samme årsag er gang omdrejningspunktet for hendes nyligt færdiggjorte ph.d., som mere specifikt handler om, hvordan hjernen kommunikerer med musklerne under forskellige former for tilpasninger af gang. Det er nemlig ikke bare benene, der er på arbejde. Hjernen spiller en central rolle i at planlægge og forudsige bevægelser. 

Helle Hüche Larsen er klar over, at forskning ikke er for alle, men skulle man alligevel gå med begyndende tanker om at gå den vej, så har hun følgende gode råd: 

 ‘’Det er hårdt, men det er dét værd, hvis man synes, det er sjovt at fordybe sig. Og så skal man nok bare have lyst til at dykke ned i noget og være oprigtigt nysgerrig. Følelsen af frustration og tvivl er typisk en del af processen, og her vil jeg nok mene, at stædighed helt sikkert også er en god evne at have med sig,’’ afslutter Helle Hüche Larsen med et smil. 

 

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›
Legoklodser

Hjemmeaktiviteter

Få inspiration til sjove lege, du nemt kan lave derhjemme som voksen med cerebral parese eller sammen med dit barn med CP. 

Læs mere ›
Soevn

Nyt søvnstudie: Mennesker med cerebral parese oplever dårlig søvnkvalitet

Et nyt hollandsk forskningsprojekt undersøger søvn og fysisk aktivitet hos mennesker med cerebral parese. 46 danskere med CP har deltaget i projektet.

Læs mere ›
Brain Scan MRI Ultrasound WEB

Legatstøtte til forskning

Forskning og viden er en hjørnesten i ambitionen om at øge livskvaliteten for mennesker med CP. Derfor støtter fonden CP-relateret forskning i Danmark og i udlandet.

Læs mere ›