Tågang

Ny viden om tågang

Et forskningsprojekt giver ny viden om tågang hos mennesker med CP. Forskerne håber, at resultatet kan bidrage til bedre behandling.

Vi har alle på et tidspunkt haft brug for at liste os afsted på tå, hvad enten det har været som del af en leg, eller når vi er kommet sent hjem om natten.

Det er ikke så let, som det måske kan synes. Det kræver, at vores hjerne meget præcist forudsiger, hvornår vores fod rammer underlaget, og dermed sikrer, at de helt rigtige muskler bliver aktiverede på de rigtige tidspunkter.

Ny forskning fra Elsass Fonden og Københavns Universitet viser, at det er noget, vi først behersker, når vi er 10-12 år, og at børn med CP har vanskeligere ved at lære det.

Den ædle kunst at gå på listefødder

Det netop afsluttede projekt viste, at yngre børn har svært ved at forudsige præcist, hvornår deres fod rammer gulvet, når de går på tæer – og derfor aktiverer de deres muskler for tidligt.

Det betyder, at de bruger meget mere energi end nødvendigt, og at deres gang på tæer er mere vaklende og usikker end hos ældre børn og voksne. Men hvor typisk udviklede børn med alderen modner deres aktiveringsmønster og gradvist får mere muskelkontrol, så bevarer mennesker med CP et tidligt aktiveringsmønster.

Projektet viser også, at årsagen til, at børn og voksne med CP aktiverer deres muskler for tidligt – og derved bruger mere energi – er, at de har betydelige vanskeligheder med at forudsige, præcist hvornår de rammer gulvet. Typisk bliver gangen ”stiv”, da de er nødsaget til at aktivere mange muskler samtidigt for at stablisere kroppen, når deres fod (lidt uventet) rammer gulvet.

Netop den stive gang bliver ofte opfattet som et udtryk for spasticitet, men bør, som projektet viser, måske snarere opfattes som udtryk for, at det ikke altid er nemt at bedømme, hvornår man rammer gulvet, når man går på tæer – specielt hvis man har CP.

Vil du vide mere?

For yderligere oplysninger er du velkommen til at kontakte Maria Willerslev-Olsen, Ph.d., på mwo@elsassfonden.dk

Læs også...

Panum 5 (1)

Forskning og udvikling

Elsass Fondens forskning er forankret i diagnosen cerebral parese. Den danner fundament for alle vores indsatser. Og vi har mange forskellige projekter i gang.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›