Øget fokus på ernæring
Nyt projekt skal sikre, at børn, unge og voksne med cerebral parese får ernæring på baggrund af den nyeste viden inden for området
Studier viser, at børn med medfødt hjerneskade ofte har nedsat indtagelse af vitaminer og mineraler, ligesom de ikke får tilstrækkelig energi gennem kosten. Det øger risikoen for, at der ikke er optimale betingelser for kognitiv udvikling.
”Derfor er det vigtigt for især børn med cerebral parese, at kosten indeholder de vitaminer og mineraler og den mængde energi, hjernen har behov for,” siger postdoc Solvejg Lis Hansen, der forsker i kost og ernæring.
Hun skal være med til at styrke ernæringsområdet i Elsass Fonden med henblik på at sikre den bedst mulige ernæring hos personer med CP.
Behov for ny tilgang
I første omgang skal Solvejg Lis Hansen være med til at udvikle to nye vidensbøger med opskrifter. De skal afløse en eksisterende kogebog, der efterhånden er ti år gammel.
”Den oprindelige Food for Brains-kogebog har været en stor succes og er blevet anvendt af mange familier med CP. Men bogen trænger til at blive opdateret med ny viden og nye opskrifter,” siger hun.
Udover kun at fokusere på børnefamilier skal der også laves en vidensbog, der henvender sig til voksne med CP. Hun mener, der er behov for en ny tilgang, som tilgodeser de forskellige behov som børn, unge og voksne med CP har i forhold til graden af deres hjerneskade.
”Personer med svær CP har for eksempel større risiko for at lide af mundmotoriske problemer, der gør det svært at tygge og synke maden. Derfor er det afgørende, at bøgerne tager hensyn til den gruppe, ligesom de skal tilgodese dem, der har behov for sondeernæring,” siger Solvejg Lis Hansen.
Målrettet kosttilskud
Elsass Fonden har på samme tid en ambition om at udvikle et kosttilskud, der tilgodeser personer med CP, der har svært ved at indtage nødvendige fødestoffer gennem kosten alene. Det skal ske på baggrund af en række kost- og ernæringsstudier, som blandt andre Solvejg Lis Hansen netop har afsluttet.
”En vigtig observation er, at børn med svær CP indtager lavere mængde omega-3 fedtsyrer i deres kost sammenlignet med typisk udviklede børn. Det er et problem, fordi blandt andet omega-3 fedtsyrer menes at være vigtige for hjernens udvikling,” siger hun.
Det kan et kosttilskud imidlertid rette op på.
Det er blot eksempler på nogle af de mange initiativer, der er sat i søen på ernæringsområdet i Elsass Fonden.