Emma Lund Og HKH WEB (1)

PL-håb hyldes med Helene Elsass Prisen 2024

Cykelrytter og verdensmester Emma Lund får Helene Elsass Prisen for at være en enestående rollemodel for mennesker med cerebral parese.

- Wow, det er en helt vild følelse – en kæmpe ære, udtrykker Emma begejstret om at blive udnævnt som vinder af Helene Elsass Prisen 2024. 

Selvom Emma efterhånden er blevet hædret med både VM-guld og trofæer, er det tydeligt at mærke en enorm glæde og en helt særlig stolthed over at få netop denne pris.  

- De mennesker, der har vundet prisen i årene før, det er nogle, jeg ser op til, siger hun med en eftertænksom mine med henvisning til blandt andre iværksætter og komiker Jacob Nossell og digter og handicapaktivist Caspar Eric.  

- Jeg håber bare, jeg kan være med til at inspirere andre.   

Emma Lund er spået som et af de store danske medaljehåb ved de Paralympiske Lege til sommer i Paris 2024. Onsdag den 10. april modtog hun så Helene Elsass Prisen ved en ceremoni i Elsass Fonden.

Det er Elsass Fonden og CP Danmark, der står bag prisen, der uddeles én gang årligt til en person eller gruppe, som har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese (CP). Som i de tidligere år blev prismodtageren afsløret af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for begge organisationer.

Skoletid, modstand og barrierer 

Vejen til hæderen har været alt andet end brolagt med blomster og ros for Emma Lund. For ifølge Emma Lund selv har hun tværtimod altid fået at vide, hvad hun ikke kunne. I folkeskolen blev hun udelukket fra idrætstimerne, og det fortsatte ind i hendes gymnasietid på HF.  

- Jeg tror, det handlede om uvidenhed, og at det krævede for meget af lærerne, at jeg var med, konstaterer Emma. 

Desværre var det ikke det eneste, hun blev udsat for. Barndoms- og ungdomsårene var en sårbar tid præget af mobning, som medførte negative tanker og nærede følelsen af ikke at passe ind. I over 12 år har hun desuden levet med en depression.  

Også i det helt nære privatliv kunne hun opleve at føle sig udenfor fællesskabet. 

For når hendes sportsglade familie dyrkede triatlon, måtte hun blive hjemme, da hun ikke kunne tage del i træningen på samme måde som sine søskende og forældre. Emma har ataktisk cerebral parese, som især har en indvirken på balancen og samordningen af bevægelserne, men også påvirker kognitivt.     

Som teenager holdt hun sig aktiv og spinnede flere gange om ugen på en kondicykel, men hun havde et inderligt ønske om at tage træningen udenfor, mærke luften og cykle sammen med sin familie. Dén drøm, blev startskuddet på cykelkarrieren.  

 

Emma Lund Med Statuette WEB
Gruppefoto Uformel WEB (1)


Cykeltriumf 

Emma tog kontakt til Parasport Danmark, hvor hun blev anbefalet at prøve en trehjulet ’trike-cykel' – og herfra tog det fart. Hun fandt hurtigt ud af at mestre cyklen og begyndte at træne regelmæssigt. Cyklingen hjalp hende desuden igennem mørket.   

Emma havde et særligt talent og i løbet af ganske få år gik hun fra at være motionist til elitesportsudøver. Det bragte hende helt til DM, EM og VM, hvor hun løb med guldet i 2023.  

Senest modtog hun Kulturministerens Parasportpris, som blev uddelt i starten af året. Til sommer har den viljestærke cykelrytter sikret sig en plads til de Paralympiske Lege 2024, hvor hun spås gode medaljechancer.

En ærlig og åbenhjertet rollemodel 

Det er ikke alene de imponerende sportspræstationer, der gør den 26-årige cykelrytter til en værdig modtager af Helene Elsass Prisen. Det er også hendes ærlighed og ægthed, påpeger Nick Elsass, bestyrelsesformand i Elsass Fonden.

”Emma er en stærk ambassadør for fondens værdier. Hun indgyder glæde, håb, entusiasme, og er ikke bange for at vise sine følelser – både i modgang og medgang. Hun er indbegrebet af et sejt menneske,” understreger Nick Elsass.

Og formand i CP Danmark Pia Allerslev supplerer:

”Det er et enormt stærkt signal, når vores fælles pris kan være med til at hylde og påskynde mennesker og initiativer, som viser vej for tusindvis af andre unge, som får tilskyndelse og mod til at gøre ligeså,” påpeger hun.

Med åbenhed og nænsom evne til at bruge sin egen historie bidrager hun aktivt til at skabe opmærksomhed om CP i pressen og større forståelse for diagnosen i befolkningen.

Hun har blandt andet givet interviews med landsdækkende medier og deltaget i podcasts, hvor hun fortæller om livet med CP – både de livsbetingelser det medfører, de barrierer hun møder i samfundet, men også de muligheder hun ser.  

På trods af meget modgang, lader Emma Lund sig ikke slå ud. Det har været hårdt, men hun har også brugt det som en drivkraft til at opnå sine drømme.  

-Det er vigtigt at hylde de muligheder, der er, og ikke give op, fortæller hun. 

Med den nyvundne Helene Elsass-pris, håber hun at hun kan være med til at inspirere andre med CP til at tro på dem selv. Hun har ét særligt håb: 

- At vi i fremtiden taler om, hvad en person med CP kan, i stedet for hvad personen ikke kan, slutter Emma.  

Dagens prisoverrækkelse sluttede med endnu en stor nyhed til Emma Lund. Hun er nemlig netop blevet officielt udtaget til sommerens Paralympiske Lege i Paris.

Læs også...

Helene Elsass Prisen 2020

Helene Elsass Prisen

Hvert år overrækker HKH Prinsesse Benedikte Helene Elsass Prisen til én eller flere ildsjæle, der har gjort en særlig indsats inden for CP-området. Prisen er på 150.000 kr.

Læs mere ›
Caspar Eric Modtager Pris

Digter og handicapaktivist vinder Helene Elsass Prisen

Digter, debattør og iværksætter Caspar Eric kæmper for at gøre op med fordomme om mennesker med cerebral parese. Det anerkendes han nu for som vinder af Helene Elsass Prisen 2022.

Læs mere ›
Jacob Nossell kigger på prisen

Handicapfyrtårn modtager Helene Elsass Prisen 2023

Handicapfyrtårn, komiker og far med cerebral parese, Jacob Nossell, er et enestående forbillede. Det er han nu blevet hædret for med landets største handicappris på 150.000 kr.

Læs mere ›