Jonstrupvang Udefra

Historisk donation: Det nye Jonstrupvang bliver en nytænkning af danske botilbud

Med donationer fra Elsass Fonden og CP Danmark kan Region Hovedstaden nu sætte gang i en stor modernisering af Jonstrupvang i Furesø Kommune, som er et bo- og aktivitetstilbud til voksne med CP. Projektet skal inspirere til en nytænkning af danske botilbud.

Tæt integreret med lokalområdet i det hurtigt voksende bysamfund Jonstrup i Furesø Kommune ligger Jonstrupvang. Et botilbud, som tilbyder en spændende og aktiv hverdag for 46 beboere og 24 dagbrugere med cerebral parese (CP). Bygningerne er dog gamle og utidssvarende. Derfor glæder det regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), at regionen nu kan sætte gang i en storstilet modernisering, som skal højne kvaliteten af botilbud til danskere med svære fysiske og kognitive funktionsnedsættelser.

”Først og fremmest bliver det rigtigt godt for de mange mennesker, som har deres hverdag på Jonstrupvang. Beboerne får to værelser i stedet for et enkelt værelse, og så kommer der mange nye aktiviteter som træningsbassin, multisal og sanserum, der vil være med til gøre hverdagen endnu mere spændende og meningsfuld. Jeg vil gerne sende en kæmpe tak til Elsass Fonden og CP Danmark for at være med til at gøre projektet muligt,” siger Lars Gaardhøj.

Plads til ny teknologi

Jonstrupvang er en selvejende institution, der har driftsoverenskomst med Region Hovedstadens Sociale Virksomhed, som blandt andet driver og udvikler en række handikaptilbud. Formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden Peter Westermann (SF) ser frem til at følge moderniseringen:

”Når vi moderniserer Jonstrupvang, er det for at gøre en stor forskel i beboernes og brugernes liv. Boliger og faciliteter skal være gode og moderne. Og nu får vi mulighed for i langt højere grad end tidligere at integrere moderne teknologi og digitale løsninger. For eksempel kommer boligerne til at være topmoderne med døgnrytmelys og digital styring via smartphone af fx temperatur, døre og gardiner. Det kan give mere livskvalitet og selvstændighed for beboerne og brugerne,” siger Peter Westermann.

Stor donation fra Elsass Fonden

Elsass Fonden donerer ca. 50 mio. kr. til moderniseringen af Jonstrupvang. Det er den hidtil største enkeltstående donation i fondens historie. Fonden er sat i verden for at øge livskvaliteten for mennesker med CP, og det er projektet et godt eksempel på, fortæller bestyrelsesformand i Elsass Fonden, Nick Elsass.

 

Nick Elsass, Bestyrelsesformand i Elsass Fonden. 

"Vi er glade for at kunne bidrage til, at beboerne får en nemmere og mere inspirerende hverdag takket være de forbedrede faciliteter så som varmvandsbassin, multisal og velfærdsteknologi."

 

”Vi er rigtigt stolte over, at vi kan bidrage med en donation til moderniseringen af Jonstrupvang, så de fysiske rammer kommer til at matche den store faglighed, som er på botilbuddet i dag. Samtidig er vi glade for at kunne bidrage til, at beboerne får en nemmere og mere inspirerende hverdag takket være de forbedrede faciliteter så som varmvandsbassin og multisal samt velfærdsteknologi,” siger Nick Elsass.

Træning hjælper til en bedre hverdag

CP Danmark – interesseforeningen for CP – udpeger flertallet af medlemmerne i bestyrelsen for Jonstrupvang. I dag ejer foreningen bygningerne og grunden, men i forbindelse med moderniseringen overdrages arealet til Region Hovedstaden. Det udgør en donation, som svarer til ca. 13 mio. kr.

”Vi ved, at beboere og brugere på Jonstrupvang længe har ønsket sig bedre faciliteter til fysisk træning. Nu får vi mulighed for at bygge en helt ny multisal med træningsudstyr og en klatrevæg, ligesom vi får et varmvandsbassin, der er rigtigt godt i behandlingen af smerter. I det hele taget får vi en helt ny, hjemlig og moderne ramme for et selvstændigt liv, som bliver ’state of the art’ indenfor boligbyggeri, behandling og aktivitetstilbud til mennesker med CP. Det vil forhåbentlig sætte en ny standard for tilsvarende byggeri i resten af Danmark,” siger Pia Allerslev, landsformand i CP Danmark.

Jonstrupvang skal være et hjem

Forstander på Jonstrupvang Kim Norup Frederiksen har været en af de drivende kræfter i udviklingen af det nye tilbud, som nu bliver muligt.

”Jeg er så glad for, at vi nu endelig kan komme i gang. Både beboere, pårørende og medarbejdere ser frem til den meget nødvendige modernisering. Alle de nye træningsmuligheder og teknologiske løsninger vil gøre hverdagen for alle på Jonstrupvang meget bedre. Og så får beboerne fremover lejligheder med både soveværelse og stue. Det har de ikke i dag, og det bliver derfor meget mere som et rigtigt hjem,” siger Kim Norup Frederiksen.

Furesø Kommune gør moderniseringen mulig

Furesø Kommune har solgt grundene i Jonstrupvang til regionen, og 1. viceborgmester Bettina Ugelvig (S), der også sidder i Jonstrupvangs bestyrelse, glæder sig over den kommende modernisering:

”Jonstrupvang er et fantastisk botilbud, en fantastisk arbejdsplads og en betydelig og integreret del af Furesø Kommune. Det er derfor en stor glæde, at vi sammen er nået til enighed om, at Regionen kan købe jord af os og dermed udvide Jonstrupvang med moderne boliger, samværs- og træningsfaciliteter til voksne med cerebral parese. Det åbner desuden muligheden for samarbejde fx omkring udvikling af velfærdsteknologi og fritidsjob til unge fra Egeskolen. Jeg er rigtig glad for, at byrådet sagde ja til at sælge grundene i Jonstrupvang, og at regionen nu har godkendt købet,” siger Bettina Ugelvig (S) 1. viceborgmester i Furesø Kommune.



Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›