Barn med cerebral parese kører i legebus på Centerbørnehavens legeplads

Legat er med til at udvikle børn gennem leg

En donation fra Elsass Fonden har været med til at sætte rammen for leg og udvikling for børnene med CP i specialinstitutionen Centerbørnehaven på Østerbro i København.

Bertel sætter sig til rette i chaufførsædet i bussen. Der bliver hevet lidt i rattet og så er det afsted. Undervejs stopper bussen for at tage et par passagerer med. Til hverdag er det Bertel, der er passager. Men i dag er det ham, som får lov til at styre bussen på Centerbørnehavens legeplads. En specialinstitution for børn med cerebral parese.

Bussen er en donation fra Elsass Fonden, og den har ifølge Centerbørnehavens leder stor værdi for børnene.

”Bussen var kærlighed ved første blik. Vi var slet ikke klar over, hvor stor legeværdi den har. De fleste børn kommer med bus om morgenen, og mange vil gerne være buschauffør, når de bliver voksne. Med bussen er Elsass Fonden med til at sætte en ramme om, at børnene får leget meget af den børnetid ud, som faktisk foregår i en bus,” siger Centerbørnehavens leder Helle Kristensen.

 

 

Gode oplevelser og aktiviteter

I Centerbørnehaven har de fokus på at børnene skal udvikle sig gennem leg. Formålet er blandt andet at styrke børnenes sociale relationer og ruste dem til skolelivet.

”Det er ikke en mirakelkur at komme herud. Men børnene gennemgår en udvikling. Før sommerferien havde vi for eksempel en, der knækkede koden til at cykle. Det at kunne cykle rundt med andre på legepladsen har åbnet noget socialt for det her barn,” fortæller Helle Kristensen.

Derudover har børnehaven anskaffet sig en bålplads, som også er støttet af Elsass Fonden.

”Vi er selvfølgelig interesseret i at skabe de bedste rammer for vores børn, men vi har ikke uanede midler. Så vi er meget taknemmelige for at vi med donationen kan skabe udvikling gennem gode oplevelser og aktiviteter for vores børn,” siger Helle Kristensen.

 

 

Bålpladsen kan være med til at give børnene nogle gode oplevelser omkring måltidet.

”Vi har nogle børn, hvor der tidligere har været meget fokus på kosten, blandt andet fordi barnet har været indlagt, småtspisende eller fået sonde. Der kan også være noget mundmotorisk, der udfordrer barnet under måltidet, fortæller Helle Kristensen.

Tankerne bag bålpladsen var ifølge ergoterapeut i Centerbørnehaven Maria Tougaard at skabe fællesskab omkring madlavningen og arbejde med børnenes aktive deltagelse i forberedelse af måltidet.

”Vi har meget fokus på mad og spisevaner, og hvordan vi kan arbejde med det, uden at der ligger et pres på børnene, som der kan gøre i normale spisesituationer. Hvordan kan vi gøre det til en leg og få børnene til at udforske og smage på noget andet, end de plejer. Det kunne vi netop gøre ved at flytte det ud i en anden kontekst og lade børnene lave mad over bål og smage på det,” fortæller hun.

Det har da også været med til at udvide horisonten for mange af børnene.

”For eksempel har vi børn, der aldrig har spist smøreost, som så får lyst til at smage på det, når de selv har været med i processen og lavet det over bålet, fortæller Maria Tougaard.

 

 

Samarbejde på tværs

Pædagoger, fysio- og ergoterapeuter har et tæt samarbejde om børnene i det daglige.

”Samarbejde på tværs af faggrupper er en central del af arbejdet i Centerbørnehaven. Hver tirsdag er terapeuterne for eksempel ude i de enkelte grupper, hvor der er fokus på at implementere tværfaglig indsats omkring de enkelte børn. Der er ligeledes tilknyttet psykologer og talepædagoger i huset, som er en del af den tværfaglige sparring, fortæller Maria Tougaard.

Udover at udvikle børnenes sociale kompetencer er formålet at gøre dem så selvhjulpne som muligt ved at styrke børnene motorisk og kognitivt. Men det er afgørende, at træningen bliver en leg.

”Er motivationen der ikke, og synes de ikke, det er sjovt, så kan man lige så godt lade være. Det hele skal derfor ikke gå op i træning, men det skal være en leg,” fortæller Maria Tougaard.

Her bliver bålpladsen og den store legeplads altså flittigt brugt, samtidig med at de blandt andet cykler og klatrer med børnene for at træne hjerne-krop samarbejdet.

Læs også...

Elsass Vilma TA 2635 Cool

Hvad støtter vi?

Elsass Fonden støtter mennesker med cerebral parese (CP) samt forskning og øvrige projekter, der bidrager med positiv udvikling på området.

Læs mere her
Arthur Og Far

Søg om støtte

Hvert år støtter Elsass Fonden mere end 700 mennesker med CP og projekter.

Skal Elsass Fonden støtte dig eller dit projekt?

Læs mere her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›