Olivia Dahl Og Prinsessen Benedikte HEP 2025 Olivia Og Formænd Olivia Med Pris

Samfundsdebattør og sociolog modtager Helene Elsass Prisen 2025

Vinderen af Helene Elsass Prisen 2025 ville ikke have noget med handicap at gøre, selvom hun selv har CP. Indtil hun opdagede, at hun kunne være med til at give handicap mere power

 

”Vi er mange generationer, der er vokset op med forståelsen af, at funktionsvariationer og handicap er noget, der skal fixes, fjernes, gemmes væk og tages ud af verden. Det perspektiv forsøger jeg at udfordre.”

Sådan fortæller den 30-årige samfundsdebattør og ph.d.-studerende, Olivia Dahl, der netop er kåret som vinder af Helene Elsass Prisen 2025 for sin skarpe evne til at skabe debat og udfordre normerne.

Prisen på 150.000 kr. er den største pris på handicapområdet og blev overrakt ved en ceremoni i Elsass Fonden onsdag d. 9. april. Elsass Fonden og CP Danmark står bag prisen, som blev overrakt af organisationernes protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Giver handicap mere power

Olivia Dahl ville ikke have noget med handicap at gøre, indtil hun opdagede, at hun kunne være med til at give handicap mere power. Og det har hun i den grad gjort.

Hun har etableret sig som debattør på den danske debat- og mediescene, hvor hun udfordrer gængse forståelser af handicap hos større danske medier som DR2’s Deadline, Politiken og Socialmonitor og på debatscener rundt om i landet. Alt sammen på baggrund af sit ph.d.-studie i livskvaliteten for mennesker med handicap – og med sin egen erfaring som en ekstra dimension.

”Jeg er stolt af at have fået debat om forståelser af handicap ind i mainstream-medier. For normalt er handicap noget, der figurerer på kanten af samfundet”, siger Olivia Dahl.

Og det kan Olivia Dahl kun være stolt af, mener Kirsten Smedegaard Andersen, bestyrelsesformand i Elsass Fonden:

”Med sin stærke personlighed og naturlige gennemslagskraft er Olivia et utvetydigt forbillede for andre med CP eller funktionsnedsættelser. Og så er hun enormt god til at omsætte sin viden om handicapforståelser til initiativer, der bliver hørt og gør en forskel,” siger Kirsten Smedegaard Andersen om årets prisvinder.



”Vi er mange generationer, der er vokset op med forståelsen af, at funktionsvariationer og handicap er noget, der skal fixes, fjernes, gemmes væk og tages ud af verden. Det perspektiv forsøger jeg at udfordre.”
Olivia Taler

Olivia Dahl, vinder af Helene Elsass Prisen 2025. FOTO: Elsass Fonden


"Man lægger slet ikke mærke til, at du har CP"

”Du er så sød og sjov – man lægger slet ikke mærke til, at du har CP.”

Det er en sætning, Olivia Dahl ofte har hørt op igennem sin opvækst. En velmenende udtalelse, der fløj ud af munden på forskellige voksne, og hver gang undrede hun sig.

”Hvad er det for et kompliment? Hvorfor måtte CP ikke være en del af mig? Og hvorfor skulle der hele tiden være uønsket opmærksomhed omkring det?”, spørger Olivia Dahl.

Det er også den slags spørgsmål, hun kiler ind i medierne, når hun jævnligt blander sig i handicapdebatten. Men faktisk lå det slet ikke i kortene, at den unge kvinde fra Københavns nordvestkvarter skulle hverken skrive ph.d. om handicapemner eller gå ind i samfundsdebatten på området. Som barn lagde hun nemlig mest muligt afstand til det.

"Jeg brød mig ikke om at bære rundt på det prædikat, at jeg havde et handicap. Jeg blev tidligt opmærksom på alle de fordomme, der fulgte med," fortæller Olivia Dahl.

Støttepædagogen



På et tidspunkt fik hun i skolen tilknyttet en støttepædagog, som skulle skubbe hende rundt i kørestol efter en operation. Men det ville den otte-årige Olivia ikke finde sig i. Hun havde selv lavet en liste over venner, der skulle hjælpe med at trille den, og ingen skulle komme og tage føringen uden hendes tilladelse.

"Der var hele tiden en risiko for, at jeg kunne blive gjort anderledes og ikke være ordentligt med. Risikoen var ikke så stor, for jeg var en central person i klassen, men den føltes større, når jeg sad i kørestolen og blev skubbet rundt af støttepædagogen," siger Olivia Dahl.

Olivia Modtager Pris
Olivia Dahl Med Pris


Barrierer i samfundet

Det var mens Olivia studerede sociologi på Københavns Universitet, at hun fattede interesse for handicapområdet. Her blev hun inspireret af crip teori, der ser på de barrierer, mennesker med handicap møder i samfundet. Interessen blev også vakt af læsning af forfatteren Caspar Erics digte og af mødet med udenlandske profiler på Instagram, hvor mennesker med handicap viste deres liv frem.

"Der var et power community, hvor folk kaldte sig navne som Cripple Queen og crip on wheels og talte om handicap på måder, jeg end ikke havde forestillet mig, man kunne tale om handicap på. Jeg tænkte, at det sprog måtte bringes til Danmark."

Et positivt fællesskab

Olivia skrev speciale om handicapidentitet hos unge voksne med handicap baseret på interviews, og sidenhen tog hun fat på sit ph.d.-studie, som hun efter planen færdiggør til sommer.

Undervejs har hun etableret sig som debattør på den danske debat- og mediescene.

”Det er på en måde lidt underligt, at jeg vinder en pris på handicapområdet, når nu jeg har brugt så lang tid på ikke at være en del af det. Men jeg har selv været med til at skabe mig en plads sammen med dem, jeg har stået på skuldrene af: Folk i handicapbevægelsen, de forskere, der har formuleret teorier om crip teori og mange flere. Tilsammen har vi udvidet mulighederne for, hvem der kan vinde sådan en pris, og hvad man kan vinde den på grundlag af. Det er jeg ret stolt af,” siger hun.

Læs også...

Helene Elsass Prisen 2020

Helene Elsass Prisen

Hvert år overrækker HKH Prinsesse Benedikte Helene Elsass Prisen til én eller flere ildsjæle, der har gjort en særlig indsats inden for CP-området. Prisen er på 150.000 kr.

Læs mere ›
Emma Lund Og HKH WEB (1)

PL-håb hyldes med Helene Elsass Prisen 2024

Cykelrytter og verdensmester Emma Lund får Helene Elsass Prisen for at være en enestående rollemodel for mennesker med cerebral parese. 

Læs mere ›
Jacob Nossell kigger på prisen

Handicapfyrtårn modtager Helene Elsass Prisen 2023

Handicapfyrtårn, komiker og far med cerebral parese, Jacob Nossell, er et enestående forbillede. Det er han nu blevet hædret for med landets største handicappris på 150.000 kr.

Læs mere ›