Lotte Og Layla Web2

Ståstativ giver Layla nye muligheder

Mødet med Danmark har været livsforandrende for syriske Layla med cerebral parese. Blandt andet har et nyt ståstativ, bevilliget af Elsass Fonden, givet fornyet håb for Laylas udvikling.

En sæbeboble svæver fint og let i luften. Langsomt kommer den nærmere og nærmere. Den lille pige i ståstativet følger den forventningsfuldt, kniber øjnene sammen og udstøder et kort frydefuldt hvin, da den daler ned, rammer hånden og går itu.

”Du kan i hvert fald godt mærke det, hva’? Den sagde lige ’blop’ ovre på hånden,” siger fysioterapeut Lotte Bachmann Mens med den lille piges hånd i sin, inden hun kortvarigt slipper for at markere stedet, hvor sæbeboblen landede.

Den lille pige hedder Layla. Hun er 7 år og har cerebral parese. Hun kom til Danmark sammen med sin familie i 2016, hvor hun efterlod en dagligdag med hospitalsindlæggelser, bomber og en særdeles usikker fremtid.

”Det har haft stor betydning”

I dag går Layla på specialskolen Fjordskolen Lysholm i Roskilde. Ifølge fysioterapeut Lotte Bachmann Mens har personalet fuldt fokus på at give Layla og skolens andre børn med funktionsnedsættelser de bedste udviklingsmuligheder. Det var derfor en glædens dag, da Layla fik mulighed for at få et ståstativ via et legat fra Elsass Fonden.

”Det har stor betydning for hendes velvære, at hun kan få stillingsskift. Det er godt for kredsløbet, knogler, muskler og led. Det er godt for vejrtrækning og fordøjelsen. Og så er det godt for det sociale aspekt, at hun kommer op i øjenhøjde med sine kammerater og kontaktpersoner omkring hende,” fortæller Lotte Bachmann Mens.

Layla har CP i svær grad. Det bevirker, ifølge fysioterapeuten, meget motorisk uro, ernæringsmæssige udfordringer, at hun ikke har et talesprog, og at hun får hjælp til det meste. Inden ståstativet var hun stort set kun liggende og siddende. Nu er Layla oppe at stå 1-2 gange om dagen.

”Hun er begyndt at snakke meget mere, hun griner og har meget mere lyd og kigger meget koncentreret. Det har også vist sig, at hun spiser bedst stående. Jeg tænker, at det er dejligt for Layla at vide, at hun bliver lyttet til, hørt og set,” påpeger Lotte Bachmann Mens.

 

 

Fra dystre udsigter til håb

Layla bor med sin familie i en lejlighed i Solrød. Hun er ud af en søskendeflok på fem. Familien er oprindeligt fra Idlib i Syrien, men tog en drastisk beslutning om at forlade fædrelandet, da borgerkrigen tog til, og bomberne begyndte at falde nær deres hjem. Særligt hensynet til Layla og hendes fremtidsmuligheder drev dem mod Danmark.

”Vi fik ikke nogen hjælp eller støtte til Layla i Syrien. Slet ikke. Faktisk var der en læge, som sagde til mig, at jeg ikke skulle forvente, at Layla ville blive særlig gammel,” fortæller Mariam Al Ahmed, som er mor til Layla.

I de fire år familien har boet i Danmark, har Layla kun fået det bedre. Selvom hun stadig er lille af statur, så har roen, trygheden og de mange indsatser betydet, at hun har indhentet noget af sin manglende vækst, fortæller hendes storebror på 18 år, Mohammed Abo Kersh.

”Hun var meget lille, da hun var i Syrien. Hun vejede ikke så meget. Men herovre er hun blevet lidt større, og så kan vi godt lege med hende. Det betyder rigtigt meget for mig, at Layla har det godt,” siger han og smiler bredt.

 

Familien 2 Web

Layla er ud af en søskendeflok på fem. Her er hele familien samlet i sofaen i deres lejlighed i Solrød. FOTO: Elsass Fonden

 

Glade og taknemmelige

Familien har en lang række barske oplevelser med sig i bagagen fra Syrien. Blandt andet blev Layla med nød og næppe reddet ud af et hospital af en gruppe oprørere, inden det blev bombet. En aktion som forældre og søskende magtesløst måtte følge i de lokale tv-nyheder. Men de vil helst ikke dvæle ved fortiden. Nu handler det om fremtiden – især Laylas.

”Vi er bare så glade og taknemmelige for alle de muligheder, vi har fået. Og jeg håber, at Layla bliver ved med at stå med stativet, så hun måske kommer til at stå af sig selv engang i fremtiden,” siger Mariam Al Ahmed.

Layla og familien har midlertidig opholdstilladelse i Danmark, men håber på, at den bliver permanent.

Elsass Fonden uddeler årligt ca. 800 legater. Klik herunder og læs mere om, hvordan du søger støtte.

Læs også...

Elsass Nicolaj årsskrift

Nyt om legater

Se et udpluk af de seneste personer og initiativer, Elsass Fonden har støttet.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›