10 år med Peter Lindegaard
Elsass Fondens direktør går på pension efter at have tjent fonden i et hæsblæsende årti, hvor vigtige mål er nået, og kendskabet til fonden er mangedoblet
Hvorfor stopper du nu?
”Jeg havde altid tænkt, at her bliver man, til man er 70. Men alligevel har jeg valgt at stoppe et år før. Min kone gik på pension for to år siden, og nu glæder jeg mig til, at vi skal lave noget sammen. Jeg vil også gerne gå, inden folk begynder at sige: ’går han ikke snart?’”
Hvad skal I lave?
”Vi skal spille golf og passe vores børnebørn. Vi har tre og et på vej.”
Man hører ofte om folk, der bliver ramt af en massiv tomhed, når du går på pension. Er det noget, du frygter?
”Egentlig ikke. Jeg tror, det bliver, som man tænker. Og jeg har valgt at tænke på det som noget positivt.”
Hvad er det mest bemærkelsesværdige, der er sket i de knap 10 år, du har siddet som direktør?
”At Elsass Fonden har opnået anerkendelse både i forskerkredse og blandt behandlerne for den kompetence og viden, der er herude.”
Hvilke donationer vil du fremhæve?
”Vi gav en meget stor donation til Rigshospitalet i 2017 til etablering af en klinik for børn på det, der bliver til Mary Elizabeth Hospital. Det var via den og efterfølgende donationer, at vi fik oprettet to professorater og snart kan indvie en særlig børnevenlig scanner. Det var en vigtig milepæl.
En anden har været samarbejdet med Hammel Neurocenter. I Danmark findes der ikke et koordineret tilbud for voksne med cerebral parese. Som barn bliver du fulgt af de pædiatriske afdelinger og børneafdelinger på hospitalerne, men det forlader du alt sammen, når du fylder 18 år. Derfor er de voksne med cerebral parese mere eller mindre overladt til sig selv.
Nu har vi finansieret et 5-årigt projekt med Hammel Neurocenter til 30 mio. kr., der på 5 år skal opbygge en ambulatorievirksomhed og afdække, hvilke kompetencer målgruppen har brug for.
Peter Lindegaard har valgt at gå på pension fra udgangen af april - FOTOS: Ricky John Molloy
Hvilken forandring er du mest stolt af at have været med til at skabe?
"Helt generelt har vi udvidet vores aktiviteter væsentligt. Vi har omkring dobbelt så mange ansatte som for 10 år siden. Det er dobbelt så mange fysioterapeuter, ergoterapeuter og psykologer. Så vi når mange flere med diagnosen i dag. Da jeg kom, uddelte vi 150 individuelle legater. Nu uddeler vi det 10-dobbelte. Vi er gået fra at bruge 1,5 mio. kr. til 15 mio. kr. på de her individuelle legater. Når det er eksploderet, skyldes det, at kendskabet til Elsass Fonden er steget dramatisk, og at vi har en sund økonomi.
Jeg vil også nævne Elsass Vest, vores afdeling i Kolding, som vi åbnede i slutningen af 2023. Vi har længe haft den udfordring, at vi mest appellerede til dem i Storkøbenhavn, fordi mange af vores aktiviteter kræver, at man kommer her fysisk. Nu har vi en enhed i Jylland med fire ansatte.
Det har været en stor glæde og supersjovt at være med til at udvide virksomheden så meget.”