Elsass Fonden set udefra parkområdet

Fonden fejrer 50-års fødselsdag

Løbende igennem 2024 vil vi på forskellig vis markere, at det er et halvt århundrede siden, Elsass Fonden blev stiftet.

Konkurrencer, særlige uddelinger og ja, bare lidt ekstra konfetti og festivitas. 2024 bliver et helt særligt år i fortællingen om Elsass Fonden. For selvom fonden under det nuværende navn kun har knap 10 år bag sig, så går fondens historie langt længere tilbage – 50 år helt præcist.

Det jubilæum vil i løbet af året blive fejret på forskellige måder.

Elsass Fonden blev oprindeligt stiftet af Helene Elsass i 1974. Dengang hed den Ludvig og Sara Elsass Fond – navngivet efter Helene Elsass’ forældre. Helene, der selv havde cerebral parese, var arving til en større formue skabt ud af farens direktør- og aktionærrolle i den store danske virksomhed Sophus Berendsen (i dag Berendsen).

Hun stiftede Elsass Fonden med ønsket om at dedikere en stor andel af sin penge til at hjælpe andre med samme diagnose.

Det formål ligger fortsat til grund for fondens arbejde i dag.

Læs mere om fondens historie her >>

Kan udrette særlige ting

For bestyrelsesformand Nick Elsass, nevø til Helene Elsass, er 50 år en fantastisk milepæl i Elsass Fondens historie. Han har stået i spidsen for fonden igennem flere årtier og har fra første række set fonden forandre sig.

”For 35 år siden, havde jeg ikke drømt om, at fonden ville få den opmærksomhed, som den har i dag. Det, tror jeg, heller ikke Helene havde. Men netop fordi vi arbejder strengt efter “stifters vilje” og i respekt for Helenes arv, så kan vi udrette helt særlige ting. Det er et stort privilegium, som vi er meget bevidste om, og som vi forvalter med stor ydmyghed” forklarer Nick Elsass.

I de første knap 30 år af fondens historie var midlerne mindre og derfor målrettet legatuddelinger. Det ændrede sig i 2003 efter Helene Elsass’ død, hvor stifterens samlede formue overgik til fonden. Det betød, at fonden kunne udvide sine aktiviteter markant til dét, den kendes for i dag: Legatuddelinger, forskning samt kursus- og aktivitetstilbud.

Nick Elsass og Helene - kredit Ricky John Molloy WEB

Bestyrelsesformand Nick Elsass ved siden af bysten af tanten, Helene Elsass, som stiftede Elsass Fonden tilbage i 1974. FOTO: Ricky John Molloy


Betydningsfuldt samarbejde

De seneste 10 år har fonden fordoblet sin formue, støttet flere og flere store forsknings- og udviklingsprojekter og været en aktiv samarbejdspartner for andre betydningsfulde aktører.

”Det har været vigtigt at være på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt. Det gode samarbejde med CP Danmark, Parasport Danmark og bl.a. Rigshospitalet og Hammel Neurocenter har accelereret kendskabet, ikke kun til Elsass Fonden, men til hele CP-sagen. Derfor tror jeg også, at fonden kommer til at gøre en stor forskel for mennesker med CP i de næste 50 år,” påpeger Nick Elsass.

Løbende igennem 2024 vil Elsass Fonden markere jubilæet med mindre og større tiltag – bl.a. på de sociale medier. Men også i forbindelse med events som Elsass Festival og Stafet for Livet vil deltagerne kunne opleve drys af jubilæumsfejring.

Fonden afrunder jubilæumsåret med en stor reception for venner af ”huset”. Den løber af stablen på fondens stiftelsesdato den 12. december 2024. Tilmelding åbner op sidst på efteråret på aktivitetssiden her.

Børn leger på Jeppe Hein skulptur i Elsass Fondens have
Nyhed004
Elsassprisen2022 0648

Læs også...

Helene Elsass skulptur

Vores historie

I 1974 stifter Helene Elsass den fond, som i dag kendes som Elsass Fonden. Helene Elsass har cerebral parese og ønsker at gøre en forskel for andre med samme diagnose.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›