Ejendomsinspektør takker af efter 19 år i Elsass Fonden
Elsass Fondens ejendomsinspektør Michael Hedegaard Nielsen går på pension. Michael var den første medarbejder i fonden udover direktøren. Han har været med til at forme det hus, der i dag hjælper mennesker med cerebral parese.
Den 1. april 2005 blev Michael Hedegaard Nielsen ansat i Elsass Fonden. Efter 19 år og et langt arbejdsliv har han nu besluttet at gå på pension. Han efterlader sig et særligt aftryk.
”Jeg har været med hele vejen, siden vi startede. Der var vi kun to mand – den daværende fondsdirektør Hans Skytte Pedersen og jeg,” siger Michael Hedegaard Nielsen.
Det var ikke helt tilfældigt, at det var Michael, der blev ansat som en af de første i Elsass Fonden.
Han har som eneste medarbejder i fonden i dag – udover formand Nick Elsass – kendt fondens stifter Helene Elsass. De boede sammen i mange år, hvor Michael og hans hustru Joan Hedegaard hjalp Helene med praktiske ting i hverdagen.
Michael er uddannet tømrer og har fra start haft ansvaret for det praktiske i bygningen, som med tiden udviklede sig i takt med, at ambitionerne for Elsass Fonden også steg.
”I 2006 begyndte man at lægge planerne for Elsass Centret, som det blev kaldt dengang. Og så kom direktør Peder Esben Bilde, der var direktør for Spastikerforeningen, til. Han havde idéerne og planerne for, hvad man skulle lave i fonden,” siger Michael Hedegaard Nielsen.
Elsass-huset i Charlottenlund tager form
Sammen med en arkitektvirksomhed, der var kendt af Elsass familien, var Michael med i en stor ombygning af fonden. Arkitekten tegnede og udviklede huset efter Peder Esbens idéer.
”Den største ombygning var, at man lavede cafeområdet og kælderområdet. Bygningen var jo lidt kringlet, fordi du skulle op og ned ad trapper for at komme fra den ene ende til den anden. Så der blev sat elevator i. Samtidig med, at den gamle bygningsmasse blev bygget op og renoveret, projekterede man så også lejlighederne,” siger han.
Caféområdet og lejlighederne har gennem årene huset mange af de familier, som besøger Elsass Fonden i dag.
I 2007 åbnede fonden officielt, og ergoterapeuter, fysioterapeuter og psykologer udover Michael og direktøren blev blandt andet ansat. I 2015 skiftede fonden navn til Elsass Fonden.
Et særligt team
Michael har ikke alene været med til at lægge grundstenene for de rammer, mange familier og mennesker får glæde af i dag. Michael var med til at ansætte tre kollegaer i sit team, som i dag står for at vedligeholde ejendommen i Charlottenlund.
”Fra starten har det jo været en spændende tid, fordi jeg har fået lov til at lave min egen arbejdsplads. Jeg skulle kortlægge, hvordan det hele hang sammen,” siger han og tilføjer:
””Chefen” behøver ikke være dygtigere end sine medarbejdere – det er snarere en fordel, at medarbejderne er dygtigere end chefen. Så det har jeg forsøgt i mit team.”
For nyligt var Michael med til at ansætte endnu kollega, der har haft løbende tilknytning til Elsass Fonden og selv har cerebral parese (CP).
”Det har været dejligt, at Mick, min kollega, er blevet ansat. Jeg har hele tiden slået på, at man bør have mennesker med CP ansat et sted som her,” siger Michael Hedegaard Nielsen.
En ny tilværelse venter
Når Michael har sidste arbejdsdag i Elsass Fonden, ligger planerne fast for fremtiden. Men han er ikke i tvivl om, at den nye tilværelse efter 19 år i Elsass Fonden bliver en tilvænning.
”Det bliver jo lidt af en overgang – et helt nyt kapitel. Jeg har tilrettelagt, hvad jeg skal lave og har mange projekter i gang. Vi har et hus i Sverige, vi har haft i snart 22 år. Et træhus fra 1894, hvor vi hele tiden har haft en masse idéer, vi skal i gang med nu.”
Det skal ske sammen med Michaels hustru Joan Hedegaard, som gik på pension sidste år.
”Så skal vi gøre noget mere ud af vores eget land. Få lidt mere kultur i form af koncerter, museer og den slags,” siger han og tilføjer:
”Selvfølgelig bliver det en omvæltning det første stykke tid. Man skal lige finde sine ben i et langt arbejdsliv. Det bliver en underlig fornemmelse, når jeg går ud ad døren den 29. februar. Det bliver da nok lidt følelsesladet. Men jeg glæder mig, og jeg har været glad for at være her – virkelig.”
Helene Elsass døde den 6. juli 2003. Med Michaels indsats gennem 19 år lever hendes ånd videre i huset i dag i Charlottenlund.
”En af Elsass Fondens ledestjerner er, at vi altid følger Helene Elsass’ vilje. Michael var en stor del af Helenes liv i mange år. Hans nærhed i fonden har altid skabt et særligt bånd til Helene og været med til at sikre stifters vilje gennem årene. Michaels aftryk i fonden vil altid minde hele organisationen om at huske Helene Elsass,” siger Nick Elsass, formand i Elsass Fonden og nevø af Helene Elsass.
Michael Hedegaard Nielsen har sidste arbejdsdag den 29. februar 2024.