Fra grønskolling til veteran
31-årige Caroline Cecilie Cecilie Nielsen er med til de Paralympiske Lege for fjerde gang. Nu handler det ikke om oplevelsen, men om præstationen.
Da Caroline Cecilie Nielsen vandt bronze ved sine første Paralympiske Lege (PL) i 2008 var hun kun lige gammel nok til stemme. 13 år senere er den 31-årige dressurrytter blandt de allermest rutinerede på det danske paralympiske hold. At være med til verdens største parasportstævne for fjerde gang gør tingene lettere.
”Jeg ved, hvad der skal ske. Hvordan madteltet er, og hvor lang tid vi skal bruge på at komme frem og tilbage, og det er en stor fordel. Da jeg var 18 år (Beijing i 2008, red.) var det en kæmpe oplevelse bare at være med og se, hvor stort det hele er. Men denne her gang er jeg her kun for at ride,” fortæller den erfarne rytter, da vi mødes i den paralympiske by, hvor atleterne bor.
Det er få dage inden første konkurrence og interviewet foregår med mundbind på og i coronasikker afstand. Diktafonen bæres på en bakke fra journalisten til Caroline af en ældre japansk PL-frivillig.
Sådan er det her i Japan: ordentligt, høfligt, og med meget stor fokus på corona-sikkerhedsforanstaltninger.
”Det er varmt at gå med mundbind 24 timer i døgnet, så det er en befrielse at skulle ride, for der skal man ikke have det på. Men man vænner sig til det, og den japanske ordentlighed er dejlig. Alting fungerer, og jeg synes godt, man kan lære noget af deres høflighed. Men nogen gange bliver det også for meget,” siger hun.
Ridning er ikke alt
Deltagelsen ved de Paralympiske Lege i Tokyo er kulminationen på en femårig satsning. Carolines hest Davidoff er købt og trænet til at skulle peake i Tokyo, og fornemmelsen er, at formen er god hos både rytter og hest.
Caroline er gået all in, men samtidig fylder ridningen ikke helt så meget i hendes liv som tidligere.
”Jeg er blevet bedre til at holde fokus på det, jeg skal lige nu, og ikke på alt muligt andet, men jeg har også sagt til mig selv, at det her er ikke alting. Jeg har fået et andet liv, nu hvor jeg er blevet lidt ældre. Jeg har arbejde og en meget, meget sød kæreste. Jeg tror, det er godt at kunne koble af, så alt i hverdagen ikke handler om din sport. Men jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det har fyldt det hele de sidste to-tre måneder,” siger hun og smiler bag mundbindet.
Et stærkt hold
Caroline Cecilie Nielsen er måske den mest erfarne på det danske ridelandshold, men hun er ikke den største stjerne. Siden den overraskende PL-bronze i 2008 er det blevet til en række placeringer lige uden for medaljerækkerne, mens andre ryttere, som europamesteren Tobias Thorning Jørgensen, og PL-sølvvinderen fra 2016, Susanne Sunesen, er endt på podiet ved de store mesterskaber.
”Det er selvfølgelig frustrerende. Man vil altid gerne vinde, og jeg er heller ikke kommet herned for ikke at ride for en medalje," siger Caroline.
Hun beskriver stemningen i den danske trup, hvor den fjerde rytter er debutanten Katrine Kristensen:
”Vi er to erfarne og to nye, og Susanne og jeg, der har været afsted før, prøver at lære fra os. Det er et godt sammensat hold, og vi er gode til at sparre og tage ansvar for hinanden. Susanne er vores ”mor” og Thobias den nye dreng i klassen.”
Benhård konkurrence
Men konkurrencen blandt rytterne er stadig benhård. Dansk pararidning har en bred elite, og mere profilerede ryttere end Caroline klarede ikke cuttet, da landstræner Astrid Gemal udtog sit Tokyo-hold. Caroline er vildt glad for at være udtaget, men udskilningsløbet er ikke forbi.
I paradressur er der tre medaljegivende konkurrencer. Alle ryttere rider den individuelle konkurrence, men derefter vælger landstræneren de tre ryttere, der skal ride holdkonkurrencen. Til sidst rides kür, et freestyle-ridt, hvor rytterne selv har valgt programmet og musikken. Her er kun de otte bedst placerede ryttere i den individuelle konkurrence kvalificeret.
Caroline fortæller, at de på holdet er gode til at takle den situation, at kun tre af de fire ryttere kommer til at til at ride holdkonkurrencen, men samtidig satser hun benhårdt på, at hun bliver én af dem.
”Alt skal flaske sig, hvis det skal blive til en individuel medalje. Så jeg vil gøre alt for være med i holdkonkurrencen, for der tror jeg , at vi har en medaljechance. Det vil være bittert kun at ride den individuelle konkurrence. Det er eddermame langt at rejse hele vejen til den anden side af jorden, og så kun ride én gang,” siger hun.
Men planen er simpel:
”Jeg forbereder mig så godt jeg kan. Og så skal bare give den max gas i det individuelle ridt.”
Caroline Cecilie Nielsen rider det individuelle program den 27. august. Holdkonkurrencen afvikles den 28.-29. august, og küren den 30. august.