Dykning Peder Og Flemming Dykning med Peder Mondrup Med Mundstykke Dykning på Åbent Hav Dykning med Peder Mondrup

Føler sig fri i vandet

Peder Mondrup er født med en svær grad af cerebral parese og er afhængig af sin kørestol og hjælp døgnet rundt. Det har dog ikke forhindret ham i at prøve kræfter med dykning.

For snart to år siden kastede Peter Mondrup sig ud i en udfordring, som han selv og de fleste omkring ham troede var umuligt på grund af hans handicap. Peder Mondrup er født med en svær grad af cerebral parese (CP), som betyder, at han har en funktionsnedsættelse i sådan en grad, at han er bundet til sin kørestol, ligesom han er afhængig af en hjælper døgnet rundt. Det skulle dog ikke forhindre ham i at kaste sig i vandet med både dykkermaske og luftflaske.

”Først og fremmest troede jeg ikke, at man som spastiker i min kaliber kunne komme til at dykke. Men så kom troldmanden Flemming ind i billedet og præsenterede mig for dykning,” fortæller Peder Mondrup.

Masser af tålmodighed

Flemming Thyge er dykkerinstruktør og har mere end 20 års erfaring med at lære mennesker med handicap at dykke. Derudover har han masser af erfaring med at være tålmodig. Og det var der behov for, da Peder Mondrup satte sig for at lære at dykke.

”I starten spændte jeg op, når jeg rørte vandet, og jeg hyperventilerede i regulatoren. Fordi det var en uvant følelse,” siger Peder Mondrup og fortsætter:

”Det kan godt være, du ikke kan trække vejret ordentligt de første gange, men du kan lærer at trække vejret ordentligt. Derfor er det ikke sikkert, du kan lære at dykke på et halvt år. Der skal sættes tid af til det.”

Alle kan lære at dykke

På trods af Peder Mondrup har en svær grad af CP og ikke har kontrol over sine bevægelser, lærte han at dykke med en regulator.

”I starten prøvede vi med en helmaske, men den passede ikke til Peder. Vi fandt i stedet et mundstykke med ganestykke, som han lettere kunne bide over,” fortæller Flemming Thyge.

Han mener i øvrigt, at alle kan lære at dykke, så længe lægen siger god for det. Peder Mondrup er da også gået fra at kunne være under vandet i et par sekunder til at kunne dykke ned på en meter i 15 minutter på åbent hav.

”Jo mere, jeg vænnede mig til det, jo mere følte jeg, at det kan jeg godt. Og nu er min krop ikke længere bange for vandet. Min hjerne er blevet god til at sige: ’fint det gør du bare’. Det er faktisk ligesom at køre bil. Du skal først lære at køre bil, og til sidst sidder det på ryggraden. Derfor siger jeg, at man ikke skal give op første gang,” siger Peder Mondrup.

Se en video fra en af de første dyk i svømmehallen:

Video & fotos: Flemming Thyge

Vil lære andre at dykke

Peder Mondrup er bedst kendt som den ene halvdel af Team Tvilling. Et tvillingepar, der har gennemført en masse aktive udfordringer sammen, ligesom de har inspireret andre med handicap til et aktivt liv. Nu er det dykning, som er programmet med Peder Mondrup i spidsen.

I samarbejde med Flemming Thyge vil Peder Mondrup gerne lærer andre med CP at dykke, som måske tvivler på, om de kan.

”Jeg håber, at give dem troen på, at det kan lykkes. For jeg ved, at det kan lykkes. Når jeg kan med min grad af CP, så kan andre også,” fastslår han.

Personligt har det givet ham en større kropsforståelse og følelse af kontrol over sin krop og vejrtrækning. En følelse, han gerne vil give videre.

”Normalt sidder jeg fastspændt i en stol. Når jeg er i vandet, føler jeg mig ligestillet med andre, og jeg føler mig ikke længere som en handicappet. Det er virkelig en god måde at få kontrol over sig selv og sin krop,” slutter han.

Elsass Fonden har været med i dykkerprojektet på sidelinjen for at se, hvad dykning kan have af betydning for mennesker med CP. Hensigten er på sigt at uddanne flere dykkerinstruktører, som kan dykke med mennesker med handicap som CP.

Læs også...

Danrmarkskort Hovedstaden

Find en aktivitet

Se vores aktuelle tilbud til børn, unge og voksne med CP - samt fagpersoner på området.

Læs mere ›
Elsass Nicolaj årsskrift

Hvorfor er træning vigtig?

Træning er sundt for alle – også for mennesker med CP. Regelmæssig fysisk aktivitet fra børneårene (og op) er endda særdeles hensigtsmæssig for børn med CP. 

Læs mere ›
Daniel Klatrer på voksencamp

"Jeg har fået rykket mine grænser på en god måde"

Daniel Solkær har deltaget i flere af Elsass Fondens aktiviteter og camps for voksne med cerebral parese.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›