Per TDE Cykel Web

Tour de Elsass-deltager: Fællesskabet betyder alt

Det lå ikke i kortene, at Per Baar Kæseler skulle melde sig til at cykle den lange Tour de Elsass-rute fra Kolding til de Paralympiske Lege i Paris. Med kun få måneder til afgang har han dog både godt humør og sammenhold i rygsækken - og jubelscener ved PL-åbningsceremonien at se frem til.

Cyklen blæser forbi. Det lange grå skæg flagrer som en fartstreg i luften. Målet er langt fra Skodsborg, langt fra Kolding, langt fra den dansk-tyske grænse. Sidste stop hedder Paris - nærmere bestemt åbningsceremonien ved de Paralympiske Lege i slutningen af august. Før han når dertil, skal der mange, mange kilometer i benene i de kommende måneder. Heldigvis er han i godt selskab med de andre deltagere i Tour de Elsass-cykelløbet - arrangeret af Elsass Fonden.

58-årige Per Baar Kæseler fortæller, hvor meget det allerede nu har givet ham at træne op til cykelturen med de andre deltagere. Han kan først og fremmest mærke forskel på, hvordan han har det.

"Humøret har fået et gevaldigt løft. Jeg har godt hørt, at motion giver bedre humør, men så lige præcis mærke, at 'hold da kæft en fest, vi har'. Det er nok det, jeg især har fået ud af det i øjeblikket," påpeger han.

Han mener, at genvejen til latter og grin til dels kan forklares med det træningsprogram, som alle deltagerne skal igennem for at forberede sig på den lange rute fra Danmark til Frankrig, og at han simpelthen bare får rørt sig meget mere. Selvom det har hjulpet meget på humøret at være fysisk aktiv, er Per mindst lige så begejstret og glad over fællesskabet blandt 'tourens' deltagere.

"Fællesskabet betyder alt. Uden et fællesskab, så er det jo pissekedeligt. Hvis vi skal have skæg og ballade ud af det, så skal vi også have et fællesskab," mener han.

Han sætter pris på den måde, de kan hygge sig sammen. Han fremhæver også, at det jo er sammenholdet, der skal holde gejsten oppe, når regnen siler ned og syren ætser i musklerne på en tysk cykelsti, og der stadig er lang vej til Paris.

Genfandt cykelgejsten

Bekendtskabet med cykling og motion startede egentlig som en succes - husker Per.

"Vi skal helt tilbage til min barndom, hvor jeg fik min første cykel som 5-årig. Mine brødre skubbede mig rundt med en stang bag til. De slap, og jeg tog mine første omdrejninger på en cykel på to hjul. Det var et stort hit," fortæller han.

Per blev ved med at cykle og dyrke motion op gennem barndommen og ungdommen, men på et tidspunkt i midten af tyverne stoppede det. Han fik, som han selv formulerer det, en mindre fobi for træning, som gjorde, at motion ikke stod højt på hans liste.

Men da hans kone Vibeke en dag sidste forår kom hjem og spurgte, om han ikke skulle tilmelde sig Tour de Elsass, så tændtes der noget i Per – han var ikke i tvivl om, at han måtte melde sig til.


Cykling på trods

Nogle cykler for at holde sig i form, andre gør det for at konkurrere, andre igen gør det bare for at komme til og fra arbejde. Hvis du spørger Per, hvorfor han cykler, får du et helt fjerde svar: Per cykler for at sende en besked til omverdenen:

"Der ligger et vigtigt budskab i, at vi kører tyve spastikere til Paris. Ikke fordi, vi har CP, men fordi vi kan."

Per uddyber, at det kommer af, at flere, især unge mennesker med CP har spurgt ham, hvordan man skal håndtere det, at andre viser overdreven medlidenhed. Han understreger, at han selv har mødt den samme indstilling mange gange i løbet af livet.

"Det er svært at undgå den der, “ej, hvor er det flot gjort”. Men jeg prøver hele tiden at vende den om og sige, at jeg gør det, fordi jeg kan, fordi jeg kan sætte mig et mål og nå det."

Han tilføjer resolut, at han har meldt sig til udfordringen, fordi han cykler - ikke fordi han har CP, men selvom han har CP. Det handler om at vriste sig fri af medlidenheden. Per har ikke brug for den. Han lider ikke, sådan som samfundet tror. Han lider ikke, når han tramper i pedalerne for at komme over den næste stigning, når hver indånding er en kræftanstrengelse, en stikken i brystet, når modvinden bider i ansigtet. Han kæmper og præsterer.

 

Tour De Elsass Per Baar Kæseler Cykel 2
Per Tour De Elsass Cykel Nær WEB

"Uden et fællesskab, så er det jo pissekedeligt," lyder det fra Per Baar Kæseler, som er en af de 22 cykelryttere, der sætter kurs mod Paris i august.


Det bliver en fest


Kloge hoveder siger, at det ikke er destinationen, der er vigtig, men rejsen derhen. I Pers tilfælde er det både-og. Selvom han ved, at det også bliver hårdt, ser han frem til det hele.

"Min tilgang er, at det her skal være en fest. Og det bliver det også. Det bliver sgu sjovt," fortæller han begejstret.

Spurgt, hvad han glæder sig til, når han sammen med de 21 andre deltagere ankommer til PL-åbningsceremonien på Champs-Élysées, fremhæver han, at deltagerne sammen kan fejre det.

"Det at have gennemført det og stå i en rundkreds og hoppe, danse og juble over, at vi gjorde det sgu. Ikke bare, at jeg gjorde det... men at vi gjorde det," afrunder Per.

Tour de Elsass skydes officielt i gang med et større startevent i Kolding den 21. august 2024.

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›