PL Tre Atleter Web

De Paralympiske Lege: Tre atleter, du skal holde øje med

Fantastiske sportsoplevelser står i kø, når 32 danske paraatleter deltager i de Paralympiske Lege i Paris. Kom tæt på tre atleter med cerebral parese, som skal dyste i de rød-hvide farver i den franske hovedstad.

Paraatleter fra hele verden skal konkurrere i 23 sportsgrene, når de Paralympiske Lege (PL) skydes i gang d. 28. august i Paris med en storslået åbningsceremoni på Place de la Concorde og Champs-Élysées.

Parasport Danmark arbejder for at give alle mennesker med et handikap mulighed for at dyrke idræt og konkurrere, og i år kan de sende 32 danske paraatleter afsted til PL.

Som en af hovedsponsorerne for Parasport Danmark er Elsass Fonden stolte over at være med til at støtte de dygtige og dedikerede paraatleter, når de skal kæmpe for danske medaljer i Paris.

Mød atleterne

I år er der tre atleter med cerebral parese (CP), som skal forsøge at hente de eftertragtede PL-medaljer med hjem. Sebastian Frederiksen deltager i sit andet PL sammen med landsholdet i kørestolsrugby, mens debutanterne Emma Lund og Martin Heggelund stiller op i landevejscykling.

Her kan du lære de tre atleter bedre at kende, så du er klar til at følge med, når de dyster i dannebrogstrøjen fra d. 28. august til d. 8. september.

Sebastian Frederiksen

Det danske landshold i kørestolsrygby kan forhåbentlig trække på PL-erfaringen, når de møder verdens otte bedste hold til PL i Paris.

Landsholdet gjorde nemlig også en fin figur ved PL i Tokyo i 2021, hvor de var tæt på at gå videre til semifinalen. I år er målet medaljer, og Sebastian Frederiksen, der er holdets playmaker, har arbejdet benhårdt med forberedelserne de sidste tre år.

 

 

Sebastian brænder for at få mennesker med handicap – unge som gamle – til at dyrke mere sport, da han selv har oplevet, hvor stor betydning det har at komme ud blandt andre og være en del af et fællesskab, fortæller han i Team Danmarks OL- og PL-kampagne ”Ingen vinder alene”.

Se kampagnefilmen med Sebastian Frederiksen her.

Ifølge Sebastian er det også fællesskabet, der skal bringe PL-medaljen hjem til det danske landshold i kørestolsrugby, der er et rutineret hold.

”Grundstammen på det danske landshold har spillet sammen i mere end 10 år, og selv de mindst rutinerede spillere deltog ved PL i Tokyo og har været helt tæt på at vinde VM-medaljer. Det er ret enestående at have spillere og trænere, der holder sammen og udvikler sig sammen over så lang en periode. Det er mere end et hold, det er en familie og et fællesskab, og jeg tror, det kan bringe dem langt i Paris,” siger Michael Møllgaard Nielsen, elitechef for Parasport Danmark på parasport.dk.

Emma Lund

Cykelrytter Emma Lund er spået som et af de store danske medaljehåb ved PL i Paris. De høje forventninger kommer sig af, at hun i den grad fik sat sig selv på verdenskortet i 2023, da hun vandt VM-guld i linjeløb og VM-bronze i enkeltstart.

Derudover startede Emma 2024 med at vinde Kulturministeriets Parasportspris, og hun blev i foråret hædret med Helene Elsass Prisen, der er Danmarks største handicappris. To priser, som Emma Lund bruger til at udbrede budskabet om alt det, man kan med CP, i stedet for det man ikke kan.

 

 

For Emma Lund har det ikke været lige ud af landevejen at nå dertil, hvor hun er i dag. I folkeskolen blev hun udelukket fra idrætstimerne, og barndoms- og ungdomsårene var præget af mobning og følelsen af ikke at passe ind. Som teenager spinnede hun flere gange om ugen, men hun havde et inderligt ønske om at træne udendørs og cykle med sin familie. Hun kontaktede Parasport Danmark, som anbefalede hende en trike (racercykel med to baghjul). På få år gik Emma fra at være motionist til elitesportsudøver, og om kort tid kan hun måske skrive historie med en dansk PL-medalje i Paris.

Læs mere om Emma Lund og Helene Elsass Prisen her.

Martin Heggelund

I 2018 cyklede Martin Heggelund til Paris på en tandemcykel sammen med sin far for at overvære afslutningen af Tour de France på Champs-Élysées. Nu skal han træde ind på den smukke allé i Paris igen. Denne gang som PL-deltager for Danmark, når hele den danske delegation går indmarch til åbningen af PL.

Siden den krævende cykeltur i 2018 har Martin bevist, at man kan udrette store sportsbedrifter, selvom man har CP. Martin er nu på landsholdet i paracykling og har deltaget i UCI’s World Cup, EM og VM.

 

 

Parasport Danmarks elitechef, Michael Møllgaard Nielsen, fortæller på parasport.dk, at Martin Heggelund har været igennem en helt utrolig udvikling det seneste år, der har gjort ham stærkere både fysisk og mentalt.

”Han har en uovertruffen dedikation til træningen og en ubøjelig viljestyrke til at forberede sig. Han er helt vanvittigt motiveret og struktureret om træning og alt, han gør i forhold til cykling, og jeg er overbevist om, at han møder ekstremt velforberedt op i Paris, fortæller Michael Møllgaard Nielsen.

Læs mere, og følg de tre atleter og resten af PL-holdet her.

 

Fotos: Lars Moeller for Dansk Idrætsforbund.

 

Læs også...

Sløredesilhuetter 1 1

Spot på PL i ny stor kampagne

En række store danske virksomheder og Elsass Fonden står atter engang bag PL- og OL-kampagnen ’Ingen vinder alene’.

Læs mere ›
Emma Lund Og HKH WEB (1)

PL-håb hyldes med Helene Elsass Prisen 2024

Cykelrytter og verdensmester Emma Lund får Helene Elsass Prisen for at være en enestående rollemodel for mennesker med cerebral parese. 

Læs mere ›
Sebastian Frederiksen tæt på under kamp - foto af leesfoto.net

"Man lærer mere ved at tabe end at vinde"

EM-sølvvinder i kørestolsrugby Sebastian Frederiksen er ikke bange for nederlag. Ifølge ham er det er dem, du lærer af. 

Læs mere ›