Gode råd til hjernerigtig kost
Hos børn og voksne med en hjerneskade som cerebral parese kan visse fødevarer være med til at sikre den mest optimale udvikling af hjernen.
Det er vigtigt at tilføre kroppen den rette mængde energi samt god og nærende kost til blandt andet immunforsvaret, fordøjelsen og kroppens muskler og knogler. Følgende kostråd anbefales især til personer med hjerneskade.
Kost og ernæring er dog et meget komplekst område, hvor definitionen af sund kost i særdeleshed afhænger af, hvem vi er, og hvad vi gerne vil opnå. Det er samtidig vigtigt at understrege, at langt de fleste positive effekter af sund kost bliver forstærket ved fysisk aktivitet.
Spis fed fisk flere gange om ugen
Fed fisk ligger øverst på listen over fødevarer, der er vigtige for hjernens udvikling og kroppens helbred. Den fede fisk – såsom laks – indeholder Omega-3 fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne.
Omega-3-fedtsyrer er byggesten i hjernens celler og dermed afgørende for dens udvikling. Samtidig beskytter de mod blodpropper i hjernen og hjertet. Hvis det ikke er muligt at spise nok fed fisk, anbefales det at supplere med kosttilskud af Omega-3-fedtsyrer og Vitamin D.
Spis fiberrig kost
For at mavetarmsystemet skal fungere optimalt er det vigtigt at indtage fiberrig kost. Her kan nødder, kerner, frø, bær og grøntsager anbefales – som for eksempel gulerødder, rødbeder og broccoli.
Disse fødevarer indeholder også vitaminer og mineraler, der styrker immunforsvaret. Ikke mindst indeholder de vigtige antioxidanter.
Indtag gerne mælk og æg
Mælk indeholder proteiner, der er vigtige for stimulering af muskelvækst, og som nedsætter risikoen for muskelsvind. Mælk er også en god kilde til kalk, der er vigtig for knoglernes sundhed, samt vitamin B12, som er afgørende for dannelsen af røde blodlegemer samt nervernes vedligeholdelse og nydannelse.
Æg er ligeledes en god kilde til protein samt næringsstoffet cholin, der kan fremme dannelsen af hjerneceller. Ligesom fed fisk er mælk og æg gode kilder til vitamin D.
Kilde: Solvejg Lis Hansen, Cand. Scient. ph.d. ved Københavns Universitet og Elsass Fonden.