Jacob Nossell og gæster

Bag om Jacob Nossell

Jacob Nossell, der lever med cerebral parese, modtager Helene Elsass Prisen 2023 for at være et enestående forbillede. Få et indblik i nogle af de aktiviteter og projekter, han har været en del af.

Han indledte sin skolegang på specialskolen Geelsgårdsskolen i Virum. Her gik han i otte år, inden han søgte flere indlæringsmæssige udfordringer og afsluttede skolegangen på Busses Privatskole. Det var i denne periode, han begyndte at interessere sig for stand-up.  

Han valgte dog siden at bruge det meste af sin energi på timerne i gymnasiet, hvor han tog en matematisk studentereksamen.

Det Røde Kapel

Midt i 1.g. blev han, blot han 17 år gammel, kontaktet og hyret af journalisten Mads Brügger til at deltage i et filmprojekt i Nordkorea. Her udgjorde han sammen med komikeren Simon Jul en fiktiv avantgarde teatertrup, der skulle optræde rundt omkring i Nordkorea.

”Det var i hvert fald den fortælling, der åbnede en række døre. Planen havde hele tiden været at tage tilskuerne med på en rejse i det lukkede land og skildre mødet mellem den fiktive teatergruppe Det Røde Kapel og Nordkoreas befolkning, der stadig den dag i dag – lever i et militært diktatur,” fortæller Jacob Nossel.

Han havde ikke forestillet sig, hvor farefuld en færd, det egentlig var, som hans forældre havde givet ham tilladelse til at kaste sig ud i. Det er noget, som han med hovedrysten og et smil tænker tilbage på.

Turen varede godt et par uger, og optagelserne blev klippet sammen til tv-serien Det Røde Kapel i fire afsnit, der første gang blev vist på DR i 2006.

Hjælper andre til et bedre liv

Siden gik det stærkt, om mange projekter blev søsat. Han udviklede blandt andet sit første NGO-projekt i samarbejde med Parasport Danmark og Danida. Det var et projekt, der blev støttet af Elsass Fonden.

”Jeg tog til Honduras, hvor jeg uddelte fodbolde og andre idrætsrekvisitter og holdt oplæg om, hvad idræt kan gøre af positive ting for folk med funktionsnedsættelser. Senere skrev jeg en række artikler om turen og projektet,” fortæller Jacob Nossell om projektet.

For sin ildhu og store indsats med at bruge sig selv og sit handicap til at hjælpe andre mennesker til et bedre liv, blev han tildelt Spastikerprisen i 2010, som CP Danmark dengang uddelte hvert år.

”På det tidspunkt var jeg blot i starten af 20’erne og rigtig glad for, at både CP Danmark og Elsass Fonden havde vist mig tillid og støttet mig, fremhæver Jacob Nossell.

Human Afvikling

Jacob Nossell gik i gang med en uddannelse som journalist på Roskilde Universitet og oplevede i den periode, at mange af hans jævnaldrende havde kærester, flyttede sammen, fik børn og fede jobs, fortæller han.

”Men hvad skal der så blive af mig? Har jeg overhovedet nogen berettigelse til at leve?” spurgte han sig selv.

Med de eksistentielle tanker i baghovedet udarbejdede han ideer til den ultimative teater- og filmproduktion om sine spørgsmål.

Med et støttebeløb i ryggen fik han i samarbejde med dokumentaristen Christian Sønderby Jepsen og forskeren Kristian Martiny udviklet dokumentaren Naturens Uorden.

Forestillingen fandt sted i 2014 og dokumentarfilmen, Naturens Uorden, blev vist i tv og i biografer landet over i 2015.

Et fyrtårn, der kan ses og høres

Jacob Nossell har siden været en betydningsfuld handicapaktivist.

I 2020 fik han ideen til at etablere en tv-kanalen CP-TV, der siden fik ekstra relevans, da corona-pandemien rullede ud i verden og bænkede mange af CP Danmarks medlemmer og andre med handicap, hjemme foran de elektroniske apparater.

For nogle år siden producerede han tilmed små videofilm for Det Centrale Handicapråd med Anders Lund Madsen, Master Fatman, Linse Kessler og Thomas Skov. Med overskriften ’Det er ikke et handicap’ fik han, med en selvironisk tilgang, de populære medvirkende til at hylde retten til at være forskellig.

Platforme, hvor Jacob Nossell har kunnet boltre sig, har der været nok af. Han har i en periode været fast klummeskribent på dagbladet Politikens iByen-tillæg, hvor han skriver om livet set fra sin minicrosser, som han kalder mormor.

Blandt de seneste aktiviteter er podcastserien ’En helt særlig familie’ og bootcamp-indsatsen for unge iværksættere med handicap, hvor erhvervslivet og de spirende iværksættere forsøges parret og uddannet.

Elsass Fonden og CP Danmark uddeler én gang årligt Helene Elsass Prisen på 150.000 kr. Prisen tildeles en person eller en institution, der har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese. Læs mere her

Læs også...

Jacob Nossell kigger på prisen

Handicapfyrtårn modtager Helene Elsass Prisen 2023

Handicapfyrtårn, komiker og far med cerebral parese, Jacob Nossell, er et enestående forbillede. Det er han nu blevet hædret for med landets største handicappris på 150.000 kr.

Læs mere ›
Helene Elsass Prisen 2020

Helene Elsass Prisen

Hvert år overrækker HKH Prinsesse Benedikte Helene Elsass Prisen til én eller flere ildsjæle, der har gjort en særlig indsats inden for CP-området. Prisen er på 150.000 kr.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›