Kost og ernæring
Når man er barn med en medfødt hjerneskade, kan kontrol over stofskifte og styring af fødeoptagelse være påvirket.
Hos nogle børn medfører det, at de ikke altid får den mængde næring, der er nødvendig for den rette udvikling og vækst. For det andet har det betydning for læring og udvikling i almindelighed - og i særdeleshed ved en hjerneskade - at bestemte næringsstoffer er tilgængelige for hjernen.
Disse to forhold er baggrunden for, at måltider bør indeholde ingredienser med de næringsstoffer, der er nødvendige for hjernen - og de skal helst være en naturlig del af den daglige kost.
Rigtig og rigelig kost
En rigtig sammensat kost giver de nødvendige næringsstoffer. Børn med medfødt hjerneskade har ofte en nedsat optagelse af vitaminer og mineraler, og denne mangel kan betyde nedsat kognitiv funktion og give indlæringsvanskeligheder.
Børn med medfødt hjerneskade har også behov for øget ernæring, da de ofte har nedsat kontrol i forhold til stofstiftet. Det medfører, at kroppen skal have tilført en større mængde af føde end gennemsnittet for at opnå en tilstrækkelig vækstkurve – specielt i de første leveår. Forsinket vækst og dårlig ernæring påvirker ikke kun hjernen, men har indflydelse på den samlede funktion hos barnet.
Både psykologiske, motoriske og sociale faktorer bliver påvirket, når kosten ikke er optimal. Derudover har kost en stor effekt i forhold til indlæring, koncentration og opmærksomhed.